FARINATA / CHICKPEA FLAT BREAD
Ma avreste mai immaginato che fare la farinata è facilissimo?
Ingredienti per una teglia di 28 cm di diametro
420 g acqua
6 g sale
olio di oliva
E' importante per questa ricetta avere una teglia spessa e liscia. All'inizio la facevo con uno spesso tegame antiaderente a cui potevo togliere il manico.
Non provate a farla con lo stampo da crostata perché il bordo ondulato vi farà impazzire a lavarlo una volta finita.
Procedimento:
Mettere la farina in una ciotola.
Lasciare riposare. La ricetta originale parla di 4 ore. Altre mezz'ora...diciamo lasciate riposare un po' …
Ungere abbondantemente la teglia. ( quella proprio per la farinata è in rame e si chiama testo)
Aggiungere un cucchiaio di olio di oliva e mescolare.
Ungere molto bene il tegame e versare il composto.
Ungere molto bene il tegame e versare il composto.
Far cuocere a 270°C a forno ventilato per 10 minuti.
Deve fare una leggera crosticina un po' più scura del composto.
All'impasto si possono aggiungere cipolle, olive tritate, rosmarino…
Guardate anche il nostro ELENCO RICETTE
Have you ever imagined that making chickpea flat bread is easy?
Ingredients for a pan of 28 cm in diameter
150 g chickpea flour
420 g of water
6 g salt
olive oil
It is important for this recipe to have a thick smooth pan. At the beginning I used to make it with a thick non-stick pan to which I could remove the handle.
Deve fare una leggera crosticina un po' più scura del composto.
All'impasto si possono aggiungere cipolle, olive tritate, rosmarino…
Guardate anche il nostro ELENCO RICETTE
Have you ever imagined that making chickpea flat bread is easy?
Ingredients for a pan of 28 cm in diameter
150 g chickpea flour
420 g of water
6 g salt
olive oil
It is important for this recipe to have a thick smooth pan. At the beginning I used to make it with a thick non-stick pan to which I could remove the handle.
Do not try to make it with a cake mold because the wavy edge will drive you crazy to wash it once it's over.
Method:
Put the flour in a bowl.
Slowly pour in the water and the salt, stirring with a whisk or a fork.
Leave to stand. The original recipe tells 4 hours. Other recipes say the dough must be left to stand for half an hour ... let's say leave to stand for a while ...
Grease the pan thoroughly. (the one for the farinata is copper and is called text)
Add a tablespoon of olive oil and mix.
Grease the pan very well and pour the mixture.
Bake at 270 ° C in a convection oven for 10 minutes.
You shiould get a light crust a little darker than your mixture.
On your mixture you can add onions, chopped olives, rosemary ...
See also our ELENCO RICETTE
Method:
Put the flour in a bowl.
Slowly pour in the water and the salt, stirring with a whisk or a fork.
Leave to stand. The original recipe tells 4 hours. Other recipes say the dough must be left to stand for half an hour ... let's say leave to stand for a while ...
Grease the pan thoroughly. (the one for the farinata is copper and is called text)
Add a tablespoon of olive oil and mix.
Grease the pan very well and pour the mixture.
Bake at 270 ° C in a convection oven for 10 minutes.
You shiould get a light crust a little darker than your mixture.
On your mixture you can add onions, chopped olives, rosemary ...
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